1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Към 2030 г. търсенето на хранителни продукти ще се увеличи с 35%

Към 2030 г. търсенето на хранителни продукти ще се увеличи с 35%

Американското разузнаване прогнозира борба за вода и храна

Две трети от световното население ще живее в градове към 2030 г. Повечето хора ще са от средната класа, свързани с технологии, защитени от модерно здравеопазване и обединени от работещи заедно страни, като САЩ и Китай може би първи ще дадат пример със сътрудничеството си, пише БТА.

Това е най-добрият сценарий в доклада "Глобални тенденции 2030", разпространен от американския Съвет за национално разузнаване (dni.gov), който обединява представители на 16-те разузнавателни ведомства на САЩ, съобщи Асошиейтед прес. В най-лошия случай нарастващото население довежда до конфликт за вода и храна, особено в Близкия изток и Африка, а нестабилността допринася за икономически срив.

Към 2030 г. търсенето на хранителни продукти ще се увеличи с 35%, тъй като две трети от населението ще живее в градовете. Поради пренаселването ще е налице недостиг на питейна вода, особено в страните от Близкия Изток.

Изследването е най-добрата прогноза на разузнавателната общност за това къде ще отведат света сегашните тенденции в следващите 15-20 години. Целта на доклада е да помогне на хората, които определят държавните политики, да ги планират за най-добро и най-лошо бъдеще, отбелязва агенцията.

До 2030 г. Китай ще задмине САЩ, като се превърне в икономически най-мощната страна в света, прогнозира Съветът за национално разузнаване на САЩ.

САЩ ще останат единствената супердържава, като обаче се лишат от ролята си на световен хегемон. Страната ще продължи да бъде "способна да формира международни коалиции и да отговаря на глобалните предизвикателства".

Икономиките на Европа, Русия и Япония ще продължат да отслабват, докато САЩ ще постигнат жадуваната стопроцентово енергийна независимост. Към 2030 г. САЩ ще разчитат изцяло на собствени енергийни източници като нефт, газ и други полезни изкопаеми, а също и зелени източници на енергия.

Експертите на Националния разузнавателен съвет вещаят, че към 2030 г. населението на Русия ще намалее почти двойно. Причини за това са високата смъртност и ниският стандарт на живот, както и свръхцентрализираната икономика. Прогнозира се и възможната употреба на ядрено и биологическо оръжия в конфликтите в Близкия Изток, отбелязва БГНЕС.

Към 2030 г. населението на Земята ще бъде 8,3 млрд. души - с 1.2 милиарда повече от днес. Благодарение на напредъка в развитието в технологиите в здравеопазването ще нарасне и продължителността на живота, което обаче ще способства за застаряването на населението, особено в развитите страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.