1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Кампания образова децата относно безопасността на храните

Кампания образова децата относно безопасността на храните

На щанда на ЕК по време на изложението Интерфууд & Дринк са поканени деца от български училища

През 2011 г. се навършва 250-ата годишнина на ветеринарната професия. По този повод на 10-тото юбилейно издание на международната специализирана изложба Интерфууд & Дринк, която ще се проведе в Интер Експо Център от 9 до 12 ноември 2011 г., представители на ГД "Здравеопазване и потребители” към  Европейската комисия ще посетят събитието. Тяхната кампания  „Ветеринарите в ежедневието ни" ще подчертае ролята, която ветеринарите играят в осигуряването на безопасността на храните „от фермата до вилицата”.

Министърът на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов ще открие официално Международното изложение за храни и напитки в 14 ч. на 9 ноември, сряда, 2011 г.

Основната цел на кампанията на Комисията е да образова децата относно важността на здравето на животните, хуманното отношение към тях и безопасността на храните. През 4-те дни на изложението деца от български училища ще посетят щанда на Европейската комисия. Специално построеният за целта щанд на Комисията ще позволи на децата да научат повече за жизнено важната роля на ветеринарите в ежедневието ни по един забавен и интерактивен начин. Чрез забава и занимания – рисуване на ветеринар, включване във фермерска игра, участие във ветеринарна викторина с награда и други атракции, организаторите от Генерална дирекция „ Здравеопазване и потребители“  искат да привлекат вниманието на децата в ранна възраст към хуманното отношение към животните и безопасността на храната. Всяко дете ще получи подарък, за да си спомня за посещението си.

30 ученици от ОУ "Черноризец Храбър" ще посетят щанда на Комисията на 9 ноември, а на 10 ноември - 100 ученици от начално училище "Захари Стоянов".

Освен това, в подкрепа на Световната ветеринарна година, ЕК ще произведе информационен клип, които ще бъде онлайн след изложението ИНТЕРФУД & ДРИНК. Видеото ще се покаже не само работата на Европейската комисия на своя щанд, но също така ще покаже как работят ветеринарите, за да защитят освен здравето на животните и безопасността на храните, но и здравето на хората в България.

Щандът на ЕК е В12 в зала 4 на Интер Експо Център.

За "Ветеринари в ежедневието ни"

"Ветеринари в ежедневието ни " беше темата, избрана за изданието на Ветеринарната седмица на ЕС през 2011, която се празнува от 2008 г. насам. Въпреки че самата седмица се проведе през май, тя е само част от една дълга поредица от събития през цялата година. Около 200 000 са ветеринарните лекари, работещи в цяла Европа и те допринасят пряко за защита на хранителната верига „от фермата до вилицата” за над половин милиард души. Тъй като тази година, 2011, се навършват 250 години от създаването на ветеринарната професия, годината е обявена за Световната ветеринарна година, като признание за жизненоважната роля, която професията играе.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.