1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Карло Кораза: В изследваните краставици от Испания няма ешерихия коли

Карло Кораза: В изследваните краставици от Испания няма ешерихия коли

Не е оправдано да се спира вносът на зеленчука

В момента нямаме никакви доказателства, че бактерията ешерихия коли идва от краставици, внесени от Испания. Даже обратното – няма следи от тази бактерия в краставиците от Испания, които са изследвани. Така че сме склонни да изключим Испания като произход на проблема. Това заяви Карло Кораза, говорител на еврокомисаря с ресор „Индустрия и предприемачество” Антонио Таяни, цитиран от   Радио „Фокус”.

Кораза поясни, че има принцип за взимане на предпазни мерки. Ако има риск за здравето на хората, страните членки на Европейския съюз могат да блокират вноса на продукти, както и съответната страна да упражни по изключение по-строг контрол. Говорителят на еврокомисаря обаче бе категоричен, че в конкретния случай няма данни за връзка между краставиците, внесени от Испания и бактерията и не е оправдано да се спре вносът на зеленчука.

Конкретно за мерките, които България би могла да предприеме, той обясни, че ако има заплаха за здравето на българските граждани, страната ни може по изключение да вземе мерки на базата на принципа за предпазливост, но според Кораза в този конкретен случай с краставиците от Испания, това няма да е нито ефективно, нито разумно.

Попитан какво се прави в момента, за да се разбере какъв е източникът на заразата, Карло Кораза отговори, че всички лаборатории работят по въпроса и се опитват да разберат какъв може да бъде източникът. "Към момента нямаме окончателно становище. Вече сме активирали система, която да реагира на проблема. Така че използваме всичките си ресурси и сме активизирали експертите в опит да спрем проблема. Това ни е приоритет. Но в момента все още не ни е ясно какво е причинило бактерията. Идентифицирали сме бактерията и сме идентифицирали местността, където бактерията е активна – Хамбург, но все още не е ясно кой е елементът на разпространение. Взели сме всички мерки, които е възможно да бъде взети в сегашната ситуация", посочи още говорителят Карло Кораза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.