1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Кюфтета с антиканцерогенно действие създадоха български учени

Кюфтета с антиканцерогенно действие създадоха български учени

Очаква се разработката да стане факт през следващата година

Кюфтета и кебапчета с овесени и пшеничени трици, които предпазват от тумори, създадоха учените от Института по криобиология и хранителни технологии. Разработката е на д-р Дора Бакаливанова и се очаква да стане факт през следващата година.

Антиканцерогенното действие на кюфтетата и кебапчетата е обогатяването им с фибри. Влакнините, наричани още баластни вещества, свързват канцерогените и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма. По този начин тялото се предпазва от развитие на рак на дебелото черво.

Според изследване на Харвардското медицинско училище и Бригъм и Женската болница, ако в тинейджърските си години момичетата ядат повече ядки и фибри, те са по-малко податливи като възрастни на заболяване от рак на гърдата, съоб­щава елек­т­рон­ният сайт Agronovinite.com. Учени от Лондон пък доказват, че 10 грама повече фибри в ежедневното меню намаляват с до 10% риска от коварната болест.

Освен, че са обогатени с влакнини, разработените от Института по криобиология кюфтета и кебапчета са чисти от изкуствени антиоксиданти, които запазват свежестта на месото. Вместо това към тях е добавен розмарин. Те са открили, че на килограм месо са достатъчни само 4,5 грама от лековитото растение, за да се запази свежестта му.

Междувременно Европейската агенция за безопасност на храните  предупреди хората да не купуват месни продукти с оцветителя E 128. Той се използва при производството на наденици и кюфтета за хамбургери. Багрилото, известно и с името Red 2G, е опасно за здравето. При опитите с животни се оказало, че след попадането в организма оцветителят се преобразува в канцерогенното вещество анилин, което освен тумори, може да отключи и опасни генетични изменения в клетките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.