1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Климатичните промени може да превърнат бананите в основна храна за милиони хора

Климатичните промени може да превърнат бананите в основна храна за милиони хора

Учените предупреждават, че хората ще трябва да се приспособяват към нови и различни менюта

Климатичните промени може да превърнат бананите в основна храна за милиони хора, твърди проучване, цитирано от Би Би Си. Изследователи от международната организация CGIAR смятат, че в някои развиващи се страни бананите може да заменят картофите.

Корените на тропическия храст маниока и един вид дребен боб (cowpea) играят все по-голяма роля в земеделието с нарастването на температурите. Учените предупреждават, че хората ще трябва да се приспособяват към нови и различни менюта, тъй като отглеждането на зърнени култури ще стане по-трудно.

В отговор на запитване от комисията по световната хранителна сигурност в ООН група експерти в сферата са изследвали потенциалните ефекти от глобалното затопляне върху 22 от най-важните земеделски култури в света. Те предвиждат, че трите най-големи зърнени култури по отношение на енергийната стойност, която осигуряват – царевица, ориз и пшеница, ще станат все по-рядко отглеждани в развиващите се страни, пише "Дневник".

Учените предполагат, че картофите, които се отглеждат в по-хладен климат, също може да пострадат от повишаването на температурите и все по-променливото време. Авторите на доклада твърдят, че тези промени може да стимулират култивирането на определени видове банани на места на по-голяма надморска височина, дори и на места, където в момента се отглеждат картофи.

Според Филип Торнтън има ограничаващи фактори отглеждането на банани, но те могат да бъдат добър заместител на картофите на някои места.

Докладът определя пшеницата като най-важния растителен източник на протеин и калории в света. Но според изследването пред тази култура предстоят трудни времена в развиващия се свят. Неин заместител, особено в Южна Азия, може да се окаже маниоката, която е по-издържлива на резки климатични промени. Не се знае обаче колко ще е лесно за хората да си изградят новите хранителни навици.

Според Брус Кемпъл, програмен директор на изследователската група за климатични промени, земеделие и хранителна сигурност (CCAFS), такъв тип промени, които предстоят да се случат, вече са се случвали в миналото. "Преди две десетилетия нямаше почти никаква консумация на ориз в някои части на Африка, а сега има. Хората са се променили заради цените – по-достъпен е и е по-лесен за приготвяне", казва Кемпъл.

Едно от най-големите притеснения за изследователите е как да се осигурят нужните протеини. Соята е един от най-разпространените източници, но тя е много чувствителна към температурни промени. Учените предполагат, че сортът дребен боб, познат в субсахарска Африка като "месото на бедните", оцелява при суша и предпочита по-топло време. Затова може да бъде алтернатива на соята. Освен това населението започва да отглежда по-малки животни като кози вместо крави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.