Колбасите по стандарта „Стара планина” са увеличили цената си на едро

Това показва статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

От края на миналата година до предпразничните дни на Великден цената на каймата, произведена по стандарт „Стара планина”, е поскъпнала на едро с 80 ст. за килограм. Това показва статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Очевидно цената на храната, произведена по старите стандарти, се увеличава независимо дали става дума за кайма или колбаси, защото е подобно положението и при другите месни изделия. Трайните варено-пушени колбаси „Стара планина” са увеличили цената си на едро с 52 ст./кг. Единствено малотрайните колбаси от тази марка са с 10 ст. по-евтини и в средата на миналата седмица се продаваха средно за 7,78 лв./кг.

За същото време обикновените месни изделия отчитат спад на цените си на едро. Шпековият салам поевтинява от 9,09 лв. на 8,32 лв./кг или над 8%. Телешките кренвирши падат с 66 ст. до 4,37 лв./кг., съобщава в. "Монитор"

Обикновената кайма смес в сряда се котираше на едро по 4,82 лв./кг или 43 ст. по-евтино спрямо декември миналата година. Малотрайните варено-пушени колбаси за същото време са понижили цените си на борсите с 46 ст. до 5,04 лв./кг. Най-малко е поевтиняването - само 6 ст. до 3,36 лв./кг, на пилешките кренвирши.

Същата е конюнктурата и при пилешкото месо. Замразените пилета за последните почти 4 месеца са поевтинели на едро с 28 ст. до 4,02 лв./кг. Пилешките бутчета са поевтинели с 53 ст. до 3,50 лв./кг, а пилешките гърди са понижили цената си по борсите с 18 ст. до 8,05 лв./кг. Единствено свинският бут с кости е поскъпнал с 25 ст. до 7,50 лв./кг, като цената остава стабилна от началото на април.

От млечните изделия за периода най-голямо поевтиняване на едро от 60 ст. до 9,63 лв./кг е отчетено за овчето сирене. Кашкавалът „Витоша” запазва стабилна цена около 11 лв. за кило, обикновеното краве сирене е поевтиняло символично с 5 ст. до 5,69 лв./кг. Кравето, произведено по БДС обаче за периода, е увеличило цената си на едро с 52 ст. до 8,52 лв./кг.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.