1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Колко месо и кои месни продукти са полезни за детския организъм

Колко месо и кои месни продукти са полезни за детския организъм

В рамките на „Дни на българското месо“, АМБ е подготвила още много събития и изненади за професионалисти и любители в рамките на изложението

Деца от 185-та детска градина „Звездичка“ в столичния кв. Дружба рисуваха вкусни картинки на любимо ядене, под мотото: „Месце хапни, здрав и бодър все бъди!“. Събитието бе част от инициативата „Дни на българското месо“, която Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) провежда по време на специализираното изложение МЕСОМАНИЯ 2022 в Интер Експо Център.

risunki-deca

Под формата на забавление и игри, 40 малки потребители научаваха с кое месце могат да се приготвят най-вкусните ястия за закуска, за обяд или вечеря и защо е полезно за тях да хапват месо и месни продукти. Накрая всички получиха пълни торбички с полезни и вкусни подаръци от Асоциацията на месопреработвателите в България.

izlovenie-meso

„Целта ни е да намерим подход към най-малките и да ги научим как да разпознават кой салам или колбас е пресен и вкусен, да знаят колко и какво месце да ядат, за да са здрави и пълни със сили е енергия за игри“, каза Атанас Урджанов, председател на УС на АМБ. По думите му месото и месните продукти в ежедневното меню на децата от 3 до 7 години трябва да бъде в рамките на 45 - 50 грама. Това количество ще осигури нужните протеини, витамини и минерали за детския организъм. Учениците до 4 клас могат да хапват около 55 грама месо и месни продукти, тези до 14 години – 80, а още по-големите – 85 грама. Има и специални изисквания към месните продукти, предназначени за детско и ученическо хранене и точно заради това експерти на АМБ са систематизирали полезна и конкретна информация в книжка за храненето на подрастващите, която родителите и специалистите в детските градини и училищата могат да намерят до събота на Информационния щанд на асоциацията на МЕСОМАНИЯ 2022.

„Искаме всички, от които зависи храненето на децата вкъщи, в училище или в детската градина, да знаят че месото за най-малките задължително трябва да е с висококачествен месен белтък и ниско съдържание на съединителна тъкан и как да го разпознават. Мазнините не бива да надхвърлят 16% в малотрайните колбаси и до 26% в трайните, а съдържанието на сол – съответно до 1.5% и 2.2 на сто. Всички тези детайли са изключително важно за здравето на подрастващия организъм и развитието на децата и младежите“, подчерта от своя страна изпълнителния директор на АМБ д-р Диляна Попова.

 

хранене-деца

В рамките на „Дни на българското месо“, АМБ е подготвила още много събития и изненади за професионалисти и любители в рамките на изложението. Ученици от професионалните гимназии в София  и Плевен ще се обучават за „Фалшификации и измами с храни. Намаляване на загубата и разхищението на храни“. Специализираната презентация ще се проведе в хибриден формат, с участието на д-р Данаджикова от лаборатория „Алименти Омнилаб“ – Пловдив и изпълнителния директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.

Междувременно в Зала 1 и 2 на Интер Експо Център всички посетители могат да намерят най-хубавите продукти на родните месопреработвателни фирми, да опитат вкусна и ароматна скара и да разгледат огромно разнообразие от суджуци, салами, луканки, сочни кюфтенца, кебапчета, филета, дъхави наденици по традиционни и нови рецепти, както и машини за производство, етикетиране, лаборатории, софтуери и други продукти и услуги, свързани с преработката на месо на едно място.

 

Проектът „Дни на българското месо“ се осъществява за четвърта поредна година, с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.