1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Колко плодове и зеленчуци консумират европейците?

Колко плодове и зеленчуци консумират европейците?

Данните са взети от поредното допитване за здравето на жителите в Европейския съюз, което се провежда на всеки пет години

През 2019 година всеки трети жител на Европейския съюз не е консумирал плодове и зеленчуци всеки ден, а само 12% от населението на 27-те държави са приемали препоръчаните 5 или повече дневни порции. Това показват най-новите данни на Евростат.
 
Данните са взети от поредното допитване за здравето на жителите в Европейския съюз, което се провежда на всеки пет години. Първата такава анкета е направена в периода между 2006 и 2009 в 17 държави членки. Основните теми в проучването са здравословен статус, рискови фактори като пушене, алкохолна консумация, наднормено тегло, медицинско обслужване и превенция.
 
Проведеното през 2019-та допитване показва, че европейците не консумират достатъчно плодове и зеленчуци. 55% от анкетираните заявяват, че приемат между една и четири порции на ден, а Ирландия е държавата, в която има най-голям дял на жители, консумиращи по пет или повече порции дневно – 33 на сто. Следват Нидерландия, Дания и Франция. В тази статистика България е на предпоследно място с 5 на сто, като изпреварваме само Румъния.
 
Румъния е на последно място и в раздела "една до 4 порции" с 24% от запитаните. Нашата страна се справя сравнително добре с 47 на сто, но все пак сме в долната половина на таблицата. Начело са белгийците с 67, следвани от италианците.
 
При половете водят жените – 58 на сто от тях поне веднъж на ден консумират плод или зеленчук, докато мъжете са с 51%. При повече от 5 порции напред са отново жените с 15 спрямо 10%. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.