1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Конско месо, представяно за говеждо, беше открито в замразени продукти в Чехия

Конско месо, представяно за говеждо, беше открито в замразени продукти в Чехия

Люксембург е сочен за страна на произход

Конско месо, представяно за говеждо, за пръв път беше открито в замразени продукти в Чехия, съобщи чешкият орган за инспекция на храните, цитиран от "Ройтерс".

ДНК тестове показаха, че две партиди замразена лазаня болонезе Nowaco в клон на веригата магазини Tesco в западния град Пилзен, съдържат конско месо, заяви чешкият орган за земеделие и инспекция на храните.

Люксембург е сочен за страна на произход, се допълва в съобщение на уебсайта й. Според него е наредено на супермаркета незабавно да изтегли продуктите от магазините в страната. Проверките бяха направени след избухването на разрастващия се скандал с конското месо, продавано с фалшиви етикети като говеждо месо, който засегна петнадесетина европейски страни.

Френското правителство разкри съществуването на мрежа, обхващаща поне пет страни - Франция, Люксембург, Румъния, Холандия и Кипър. Смята се, че става дума за 750 тона месо за повече от 4.5 милиона сготвени ястия в 13 европейски страни. Като главен виновник беше посочена френската компания "Спангеро". По-рано офиси на фирмата с централа в Кастелнодари, Югозападна Франция, бяха обискирани.

По-рано санитарните власти на Словения откриха недекларирано конско месо в лазаня, произвеждана от люксембургска фирма и продавана чрез австрийската дистрибуторска верига "Интерспар".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.