Изследването е направено въз основа на данните от близо 70 хиляди участници
Консумацията на биохрани намалява риска от ракови заболявания. Това твърдят учени от френския Национален институт за аграрни науки. Изследването е проведено съвместно с парижкия университет.
Според резултатите от проучването хора, които редовно се хранят с биопродукти, са изложени на 25 процента по-малък риск от рак, в сравнение с потребители, консумиращи само конвенционално произведени храни. Най-силен е ефектът при рака на гърдата при жени след менопаузата и при определени лимфоми. При тези заболявания рискът пада с 34, респ. 76 на сто, ако храненето е на база биопродукти. Ефектът е независим от социално-демографските, биологичните и основаните на храненето рискови фактори, твърдят учените. Въпреки това те признават, че резултатите от изследването се нуждаят от още потвърждения. Като обяснение за тази хипотеза учените посочват, че в биопродуктите се съдържат много по-малки следи от препарати за растителна защита, а самите продукти са по-богати на антиоксиданти и полифеноли, отколкото конвенционалните. Изследването е направено въз основа на данните от близо 70 хиляди участници, които са наблюдавани през последните 9 години с цел да се установят връзките между храненето и здравето.