1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Контролните органи да слeдят за използването на хормони в пилетата

Контролните органи да слeдят за използването на хормони в пилетата

Снимка:

Това обяви евродепутатът д-р Антония Първанова в Благоевград

Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва да следят за използването на хормони при отглеждането на пилетата в България. Това обяви евродепутатът д-р Антония Първанова в Благоевград.

„Чувам, че птицевъди използват хормони, медиците ги засичат. Крайно време е и контролните органи да започнат проверки“, каза Първанова. В момента се предлагат породи пилета, които много бързо растат. Дават им се специални храни и за 20 дни стават 3 килограма. Всъщност става въпрос за обикновени пилета, но им се дават смески с хормони, обясни д-р Първанова. „Това е тежка измама и сериозен проблем за България“, допълни тя.

Трите отговорни ведомства спешно да направят консултации и да обявят какви мерки са взели да не попадат хормони в храните на българските потребители. Добавката на хормони е един от най-големите проблеми в САЩ. Доказано е, че 3 от тях предизвикват рак, а други 3 водят до феминизиране на момчетата, а при момичетата водят до ранен пубертет.

„БАБХ да обявят официално кои хормони се използват в България и кои са забранени. Ако се дават хормони, как стигат до пилетата и съответно до хранителните магазини. Освен това какви мерки за контрол са предвидени и реализирани“, заяви Антония Първанова.

Според нея трябва да сме сигурни, че всички храни в загазините са безопасни. Министерство на земеделието и храните да уведоми за предприетите мерки и за осъществявания контрол. Първанова като лекар е изключително притеснена от изказванията на медици, че в България нараства броя на малките момичета с появил се ранен пубертет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.