1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Красимир Коев: В заведенията на черноморските курорти се предлага качествено вино

Красимир Коев: В заведенията на черноморските курорти се предлага качествено вино

Резултатите от мащабните проверки на ИАЛВ по морето за фалшив алкохол не дават основание за притеснения

Резултатите от мащабните проверки на Изпълнителната агенция по лозата и виното по морето за фалшив алкохол не дават основание за притеснения. Това заяви за радио „Фокус” Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното.

Той увери, че в заведенията на черноморските курорти се предлага качествено вино, което отговаря на изискванията на Закона за виното и спиртните напитки. Проверки се извършват и във вътрешността на страната, където има известни нарушения, но предлагането на нерегламентирано вино не е в този мащаб, който беше последните години, допълни Коев.

По думите му има засилено търсене на бяло вино и това се доказва от показателите за първото полугодие на годината. „На вътрешния пазар реализацията е приблизително 47 млн. литра, а за първото шестмесечие на 2011 година е 41,5 млн. литра. Това е над 13% ръст на реализацията тази година в сравнение с 2011 година. Износът ни за първите шест месеца на 2011 година е 21 млн. 646 хиляди литра, а за полугодието на 2012 година е 25 млн. 141 хиляди литра, което пък е с 16% увеличение спрямо предходната година”, каза Красимир Коев.

Световна е тенденцията за по-голямо търсене на бяло вино и за това последните две години има ръст на засаждане на белите вина у нас, допълни изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.