1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Краставиците – невинни за заразата, но българинът не вярва

Краставиците – невинни за заразата, но българинът не вярва

Заради страха от бактерията-убиец сме на път да се лишим дори от шопската салата

Нова епидемия плъзна миналата седмица из страната. Но не от страховития и непознат досега щам на ешерихия коли, а от… панически страх, съобщиха миналата седмица медиите. В спешните отделения и токсикологиите се изредиха изплашени до смърт хора, консумирали пресни краставици и други зеленчуци, а след това получили стомашно-чревно разстройство. Достатъчно, за да се усъмниш в опасната бактерия-убиец. И докато психозата бавно плъзна из страната, в Германия все още не могат категорично да установят кой е източникът и как изобщо се е появил микроорганизмът-мутант. Поне едно се разбра със сигурност – че уличените в масово заразяване испански краставици са невинни. По последна информация, новите обвиняеми са… кълнове. Преди това пък бяха марулите…

Да, ама след дъжд – качулка. Цената на набедения зеленчук се срина както в Европа, така и у нас. За броени дни в края на миналата седмица килограм краставици слезе до 50-60 ст., а на някои места дори до 40 ст., докато преди седмица вървеше по 90 ст. – левче.

Въпреки това, много търговци се оплакаха, че търсенето толкова е намаляло, че буквално вече са на ръба на фалита. Според продавачите, оборотът вече е стигнал дъното. Традиционните шопска салата и таратор, в които краставицата е един от основните компоненти, повсеместно отпаднаха от менюто. Производителите също се страхуват, че са пред колапс. Всички те са категорични, че смъртоносната зараза няма как да е тръгнала точно от краставиците.

Да, но като кажат, че сестра ти е… лека жена – иди после доказвай, че изобщо нямаш сестра. Та така и с краставиците. Веднъж плъзнали, съмненията трудно могат да се изкоренят. Колкото и да го уверяват всички институции и експерти, че опасност няма, българинът поначало си е мнителен. И не е лесно да го убедиш, че това, за което веднъж е тръгнала мълвата, че е опасно, всъщност е… безвредно. Пък и все по-малко вярва на институции. Това доказаха и резултатите от седмичната ни анкета, чийто въпрос този път бе: „Страхувате ли се да купувате вносни зеленчуци след съобщенията за заразени с микроорганизми партиди?“ Едва 7 на сто от всички гласували са отговорили, че нямат притеснения, защото имат доверие в БАБХ и европейските служби. В същото време, 67 на сто се страхуват, защото не вярват, че контролът е достатъчно стриктен. А 27 на сто пък избират само зеленчуци българско производство. Въпреки, че като купуваш, гаранция няма, че наистина са български. По родните пазари, както всеки знае, картофите задължително са от Самоков, кестените – от Петрич, черешите – от Кюстендил, а сливовата – от Троян… А после се оказва друго. Та така с всеки останал зарзават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.