1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Критики към Еврокомисията заради рязкото съкращаване на средствата за хранителни помощи

Критики към Еврокомисията заради рязкото съкращаване на средствата за хранителни помощи

Според данни на Европейската комисия 43 млн. души в ЕС всеки втори ден остават недохранени

Европейската комисия беше остро критикувана от Франция заради рязкото съкращаване на средствата за хранителни помощи за най-нуждаещите се в Европейския съюз, предаде агенция "Франс прес".

В началото на седмицата Брюксел обяви, че средствата за 2012 г. по Програмата за предоставяне на храни ще бъдат съкратени от 500 млн. евро на 113 млн. евро.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Лоран Вокиез заяви, че по време на криза е неразбираемо защо Еврокомисията не може да финансира проекти в помощ на най-уязвимите европейски граждани.

Брюксел от своя страна обясни, че е бил принуден да съкрати средствата по програмата заради решение на Съда на ЕС. Според него хранителни помощи по програмата трябва да бъдат съкратени до излишните запаси от земеделски продукти, ако има такива. Когато тези излишъци са по-малко от определения бюджет, хранителните продукти за най-бедните не трябва да се купуват директно, смята съдът.

Искането за намаляване на субсидиите беше подадено от Германия, подкрепена от Швеция. Според двете държави членки програмата не е в съответствие с Общата селскостопанска политика и с принципите на Световната търговска организация.

Според данни на Европейската комисия 43 млн. души в ЕС всеки втори ден остават недохранени. Благотворителни организации вече заявиха, че съкращаването на финансирането ще лиши поне два милиона европейци от хранителни помощи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.