Куркума за здрав черен дроб

Съставките на куркумата оказват въздействие върху възпалителните процеси

От древни времена практикуващите Аюрведа използват подправката куркума за лечение на чернодробни заболявания и нарушения на храносмилането. Ново изследване на европейски и американски учени потвърждава положителното въздействие на жълтата подправка при лечението на този вид заболявания, съобщава АФП цитирани от ekipnews.com.

Храненето с  куркума на мишки, генетично модифицирани с хронично възпален черен дроб, води до забавяне на поразяването на органа, проявяващо се в крайна фаза в чернодробна цироза. Данните от изследването, публикувани в списание “Гът”, сочат, че съставките на куркумата оказват въздействие върху възпалителните процеси, което може да доведе до включването им в нови лекарства за лечение на чернодробните заболявания.

Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 м, със силно разклонено коренище. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията. Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2-5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества. Обирането на коренищата започва след като пожълтеят листата на растението. За негова родина се счита Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн и др. Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. За оцветяване и овкусяване на 4 порции е достатъчно количество, равно на ¼ чаена лъжичка. В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и "шафрана на бедните". Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки. В промишлеността се използва масово като оцветител на маргарини, сирена и ликьори.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.