Процесът отнема около пет дни
Благодарение на нова технология, която позволява по-ефективна култивация на тъканите, швейцарска стартъп компания успя да произведе говежди стек в лабораторни условия. Така вече е възможно да се постигне консистенция, която много се доближава до тази на истинското месо.
Досега в лабораториите можеше да се произвежда само неструктурирана кайма. Учените няколко години се мъчат да постигнат структура, с която да направят стек. За разлика от каймата, едно цяло парче месо се състои от различни видове клетки, които са най-голямото предизвикателство за компаниите в сектора и правят производството на стекове изключително трудно.
С помощта на своя патентован биореактор, наречен „Ракетата“ швейцарската фирма е успяла да постигне дълги и здрави мускулни влакна, които се комбинират със специални ензими и също в биореактора развъдена мастна тъкан, за да се създаде цяло парче месо. Процесът отнема около пет дни.
Подобен успех постигна британска компания, която за пръв път в света направи свинско филе от култивирани в лабораторни условия клетки. Месото се състои изцяло от клетки от свине и може да се произведе в произволен размер. Според създателите му то и по вкус не се отличава от оригинала.
И двете компании рекламират своето производство и идеята, че вече не е необходимо да убиваме животни, за да изядем една пържола. Освен това няма отрицателни последствия за климата.