1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Латвиец произвежда шампанско от брезов сок

Латвиец произвежда шампанско от брезов сок

За един сезон Линардс Либертс прави около 12 тона шампанизирано вино

Ако имате една брезова гора какво бихте правили с нея? Шампанско, отговаря латвиецът Линардс Либертс и показва как точно става това. Брезовият сок не нещо ново на трапезата в Латвия, но Либертс е намерил начин да произвежда и да предлага уникален продукт, съобщи БНТ.

Линардс Либертс въобще няма амбицията да е кълвач. Той дупчи брезите заради сока им. Напролет тръгва с дрелката из гората и събира брезов сок. След това го преработва по общо взето позната технология като тази на шампанското. Сокът ферментира, той добавя мая и и го оставя да отлежи, докато се получи искрящо бяло вино. След което спокойно слага на етикета собстеното си име. Оказва се, че има защо. Виното бързо придобило популярност, нищо че бутилка от него струва над 10 евро.

За един сезон Линардс събира около 15 тона брезов сок. От него прави около 12 тона шампанизирано вино. И се надява, че бизнесът му има бъдеще. Все пак, идеята не е от обичайните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.