1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Лазерна система отчита приема на здравословни продукти

Лазерна система отчита приема на здравословни продукти

Един от биомаркерите за плодове и зеленчуци са кожните каротиноиди

Специалисти от Йейлския университет са разработили високотехнологичен "доносник" – лазерна система, която чрез кожата отчита приема на здравословни продукти или по-скоро липсата на такъв.

Причината да се консумират полезни храни е да се осигури на тялото достатъчно енергия и суров материал, за да функционира ефикасно. Градивните елементи на храните, които поглъщаме, оставят отпечатъци в кръвта и кожата, известни като биомаркери. Именно по тях може да се съди какво човек е похапнал наскоро, а за да се избегне изследването на кръвта, в действие влиза лазерът.

Един от биомаркерите за плодове и зеленчуци са кожните каротиноиди. Авторите на настоящото изследване са открили как да ги отчитат директно с помощта на лазер. Лазерният лъч се насочва към кожата за 30 секунди, докато фиброоптична сонда търси отпечатъците на каротиноидите. След още 30-секундно анализиране, компютърът е готов с резултатите за количеството на консумираните наскоро плодове и зеленчуци, пише БТА.

Чрез този бърз и щадящ метод специалистите могат да проверяват дали хората, и особено децата, си набавят необходимите за здравето хранителни вещества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.