1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко понижение в средната цена на едро на брашно тип „500”

Леко понижение в средната цена на едро на брашно тип „500”

Търговията на тържищата е диапазона от 0,58 лв./кг във Враца до 0,98 лв./кг в София

По данни на ДКСБТ през периода 1 – 8 февруари 2017 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

По области, търговията на едро с брашно на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,58 лв./кг (Враца) до 0,98 лв./кг (София). В дванадесет области се наблюдават седмични ценови отклонения в границите от -6,8% (Плевен) до +8,7% (Стара Загора), преобладаващо в посока надолу. В резултат, средната цена на едро на брашното за страната се понижава с 1,3% на седмична база, до 0,78 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,00 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) – 1,05 лв./кг. Седмично изменение на цените на дребно се регистрира единствено в ГТВ в област Варна, където продуктът поевтинява с 1,0%.

Предлагането на брашното в големите супермаркети е на цени от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,05 лв./кг (Перник и Шумен), а в по-малките магазини - от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград и София).

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Разликата между двата типа цени е най-голяма в Смолян – 0,18 лв./кг. В областите Търговище и Варна цените на продукта в големите магазини са по-високи от тези в ДТО, съответно с 0,02 лв./кг и 0,04 лв./кг.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,22 лв./кг за големите търговски вериги и 0,27 лв./кг за по-малките магазини, като продължава да е най-голям във Враца – съответно 0,46 лв./кг за ГТВ и 0,52 лв./кг за ДТО.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.