1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко понижение в цените на брашно тип „500” отчитат от ДКСБТ

Леко понижение в цените на брашно тип „500” отчитат от ДКСБТ

Средно за страната, цената на едро се понижава с 1,1%

През периода 31 юли – 07 август 2013 г. средните цени на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно отбелязват леко понижение, спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на брашното се понижава с 1,1% в сравнение с предходния седмичен период, до 0,91 лв./кг. По области, брашното се търгува на едро на цени от 0,66 лв./кг до 1,14 лв./кг, като отново най-ниски стойности са отчетени във Враца, а най-високи в София. В седем от областните центрове се наблюдава седмично понижение на цените в интервала от 1,1% до 14,7%, най-съществено в Разград. Поскъпване на брашното се отчита в пет области – от 1,1% в Плевен до 6,5% в Хасково.

В големите търговски вериги (ГТВ) предлагането на дребно на брашно се задържа в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Видин и Пазарджик) до 1,14 лв./кг (Смолян). Само в пет области се отчита седмично изменение на цените на продукта – понижение в диапазона от 0,9% (Перник) до 2,7% (Кюстендил), поради което средната стойност за страната намалява с 0,9% на седмична база, до 1,07 лв./кг.

По области, цените на брашното в по-малките магазини (ДТО) се движат в границите от 1,03 лв./кг до 1,19 лв./кг, като най-ниски са стойностите във Варна, а най-високи в Силистра. В пет от областите се отчита поевтиняване на продукта, в границите от 0,9% (София) до 6% (Бургас).

Средно за страната, цените на брашното в ГТВ остават с 0,06 лв./кг по-ниски от тези в ДТО, като в Монтана тази разлика достига до 0,14 лв./кг.

И през изминалата седмица средните цените на дребно за страната на брашното в ГТВ са с 0,16 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,22 лв./кг. Най-голям марж между двата типа цени е регистриран отново във Враца - 0,38 лв./кг за ГТВ и 0,50 лв./кг за ДТО.

Цените на дребно в големите супермаркети в Шумен, Благоевград и София са с между 0,04 лв./кг и 0,09 лв./кг по-ниски от тези на едро. В по-малките магазини във Варна цените на дребно на брашното са по-ниски с 0,02 лв./кг от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.