1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Любомир Кулински: Стандартите по храните стриктно се спазват от българските производители

Любомир Кулински: Стандартите по храните стриктно се спазват от българските производители

Под строг физически и лабораторен контрол се намират производителите, които правят продукти по БДС

Досега не е имало драстични нарушения на стандартите по храните. Това каза в интервю за агенция "Фокус" директорът на дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция за проверките на храните (БАБХ) д-р Любомир Кулински.

Досега инспекторите са засичали само незначителни отклонения в киселинността на кисели млека по БДС, посочи той. Но това може би не е проблем и на производителя, а на търговеца, който го е съхранявал. Знаете, че те се съхраняват при определени условия, посочи Кулински. Нарушение на стандартите засега не е имало, категоричен е д-р Кулински.

Смятам, че производителите, които правят продукти по стандарти, не само са заложили името си на своя етикет, но се намират и под доста строг физически и лабораторен контрол от наша страна никой досега според мен не си е позволявал да наруши стандарта, посочи той.

Според д-р Кулински трите вида стандарти в момента доста стриктно се спазват от българските производители, което от друга страна би трябвало да гарантира на потребителя, че си струват по-високата цена. Те обикновено са малко по-скъпи от другата продукция.

Проби от храните по стандартите се вземат избирателно от служителите на агенцията, най-често от търговска мрежа и по-рядко от предприятията производители, защото е логично да се смята, че от търговската мрежа е крайният, чистият вид на продукта, отбеляза още д-р Кулински.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.