1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Магазините без опаковки са все по-популярни

Магазините без опаковки са все по-популярни

Предлагат се най-различни хранителни продукти, както и стоки за бита

Шоколад, макарони, или овесени ядки, но без опаковки. Това е философията на магазините, които следват инициативата за продажба на храни без пластмаси и други отпадъчни материали.

Във Франкфурт, финансовата столица на Германия, има няколко такива магазини и заведения за хранене. Предлагат се най-различни хранителни продукти, както и стоки за бита. Специалното е, че всичко е в насипно състояние, в по-голямата си част от биопроизводство или от инициативи за справедлива търговия.

Козметичните продукти например са от малка компания, която гарантира, че не са тествани върху животни и че вложените материали не вредят на околната среда. Тестените продукти се приготвят в близка пекарна с биобрашно, а мюслито, сушените плодове и ядките се доставят от сертифицирани производители.

За да се намали до минимум опаковъчният материал, клиентите си носят собствени съдове, в които отнасят покупките си. В магазина се предлагат и пликове, направени от рециклирана хартия.

В кафенетата, които следват същата философия, салфетките са платнени, а посудата и приборите са за многократна употреба. Няма никаква пластмаса, нито пък захар в малки опаковки. Кафето за навън се пълни в чаши, донесени от клиентите, а непродадените торти, бисквити и кейкове в края на деня се даряват на благотворителни организации. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.