Апигенинът може да е ключът към предотвратяването на тази болест
Холандският учен Майкъл Пепеленбош от университета в Грьонинген съобщи, че проведените от него изследвания са показали, че апигенинът, който обикновено се среща в плодовете и зеленчуците и най-вече в целината и магданоза, може да спре развитието на два вида клетки при левкемията, пише ecomedia.bg
Откритието показва, че апигенинът може да е ключът към предотвратяването на левкемията, обясни Пепеленбош. Той обаче предупреди, че според резултатите от изследването веществото проявява устойчивост при химиотерапия, което означава, че може да попречи на стандартното лечение на хора, за които вече е било установено, че са болни от левкемия.
„Апигенинът може да е полезен за предотвратяване на левкемия, но не трябва да се приема едновременно с химиотерапията при вече установени заболявания, тъй като може да възпре положителния ефект от лечението“, пише Пепеленбош в изследването, публикувано във в. „Cell Death and Disease“.