1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Малките фермери и производители на храни у нас настояват за достъп до пазара

Малките фермери и производители на храни у нас настояват за достъп до пазара

Според тях става дума за война, която земеделското министерство им е обявило

Представители на малките фермери и производители на храни настояват земеделският министър Димитър Греков да предприеме спешни законодателни промени, които да им осигурят достъп до пазара. Това е записано в тяхна петиция, публикувана в Peticiq.com. Към момента тя е подписана от 31 души.

"Под предлог за необходимостта от контрол и безопасност на храните, ръководената от Министерството на земеделието Българска агенция по безопасност на храните е блокирала възможността  всички малки и средни ферми да пласират продукцията си. Безспорен извод за тоталната война с малките производители може да се направи от броя на регистрациите по наредбата за директните доставки", пише в петицията.

В нея се посочва, че три  години след създаването на нормативна рамка за директни доставки на малки количества продукти, произведени във фермите, няма нито една неиндустриална ферма с такава регистрация.

При наличието на над 100 хиляди ферми в България, 2 ферми са регистрирани за продажба на пилета за месо, 1 за дивеч, 6 за риба, 12 за яйца и 41 за мляко, недоумяват авторите на петицията. По техни данни общо фермите, регистрирани по наредбата за директните доставки, са 229, от които 167 са пчелини. Само 62 ферми от стоте хиляди са преодолели изискванията на агенцията по храните.

От 2010 г. е разрешено на малките производители на месни продукти да реализират директно продукцията си на крайни потребители.

Нормално ли е  в България да няма фермерски пазар? Нито един! Дори и за един ден!, питат риторично авторите на петицията земеделския министър. "Нормално ли е фермерите, които продават стоките си по пазарите да бъдат преследвани и глобявани от Българската агенция по безопасност на храните сякаш са криминални престъпници, да бъдат санкционирани за това, че не могат да изпълнят изисквания достижими за големите индустриални производители?", пишат още фермерите.

Според тях всичко това се прави под прикритието на "дежурното, но невярно, обяснение, че това е наложено от Европейския съюз, че такива са изискванията в eвропейското законодателство". Те посочват, че в страни като Испания, Франция и Германия има такива фермерски пазари, на които се продават пресни сирена и салами, както и непастьоризирано мляко.

Според фермерите става дума за война, която земеделското министерство им е обявило и тя е с предизвестен край, който предвижда те да бъдат унищожени.

"Ще останат само големите вериги магазини, които ще внасят плодове, зеленчуци и месо. Това ли е целта на ръководеното от вас министерство?", питат дребните стопани.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.