1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мандрите у нас са изкупили малко над 50% от квотата за преработка на мляко

Мандрите у нас са изкупили малко над 50% от квотата за преработка на мляко

Поради липсата на бюрократични пречки преработвателите купуват сухо или кондензирано мляко от Европа

Вместо да преработват българска суровина, която годишно възлиза на близо 1 милион тона краве мляко, какъвто е размерът на разрешената от Европейската комисия квота на страната, мандрите в страната изкупуват и преработват едва 50-60% от тези количества, сигнализираха представители на млечния бранш, пише Investor.bg.

От Държавен фонд „Земеделие“, който следи за изпълнението на индивидуалните квоти на фермерите, потвърдиха информацията. Данните на ведомството сочат, че за последната квотна година, фиксирана от април 2010 г. до 31 март 2011 г., мандрите са изкупили малко над 50% от квотата за преработка, която възлиза на 942 хил. тона.

Формално млекопреработвателите декларират желанието си да преработват българска суровина, но реално купуват сухо или кондензирано мляко от Европа поради минималните разходи и липсата на бюрократични пречки, което е напълно обяснимо.

Нито един голям производител не може да си позволи огромните транспортни разходи, за да обикаля планинските села и да събира по 50-100 килограма от дребните стопанства, коментираха хора от бранша.

Млекопроизводителите очакваха от администрацията  да насърчи създаването на изкупвателни пунктове за краве мляко по селата, каквато е европейската практика в държави като Швейцария например, но това не се случи.

Въпреки че от година и половина на малките ферми беше разрешено да продават директно на пазара произведено от тях кисело мляко или сирене, практиката показа, че и там чиновниците поставиха почти непреодолими изисквания пред бизнеса, които пречат на свободната търговия. В резултат на това малките стопанства успяват да реализират на пазара едва 25% от разрешената годишна квота, която е в размер на 76 хил. тона годишно, сочи статистиката.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.