1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мария Неделчева: Потребителите имат право да знаят точно какво консумират

Мария Неделчева: Потребителите имат право да знаят точно какво консумират

Снимка:

Необходимо е да се намери баланс между защитата на интересите на потребителите и тези на европейските производители

По време на последната за 2011г. пленарна сесия на ЕП в Страсбург, евродепутатите разискваха доклада за плодовите сокове с автор Хуан Андрес Перейо Родригес. В дебата участва и българският евродепутат Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ), която е докладчик на ЕНП (докладчик в сянка) по този сюжет.

В анонса на изказването си Неделчева поздрави докладчика г-н Перейо за добре свършената работа, след което обърна внимание на няколко важни елемента.

Според нея едно от основните задължения на всички е полагането на необходимите усилия за стимулирането на европейската продукция. "Факт е, че някои от държавите членки на ЕС имат потенциала и възможността да задоволят голяма част от потреблението на плодови сокове, на европейския пазар и ние сме длъжни да подкрепим този сектор", аргументира се европейският парламентарист.

Положителният ефект от това Мария Неделчева вижда в няколко аспекта - ползи за околната среда като се гарантира, че всички плодове се събират и така ще се избегне разпространението на вредители от необраната продукция, както и ползи от социално-икономическа гледна точка, защото генерира добавена стойност на създаването на работни места и доходи за производителите.

На следващ ред г-жа Неделчева акцентира върху обозначенията "без захар". В този смисъл българският евродепутат счита, че те са от изключително значение за потребителите, особено различните рискови групи и малките деца. "Постигнатите компромиси са достатъчно ясни и подходящи за разграничаването на отделните видове напитки и тяхното съдържание и ще допринесат за промяната на потребителските навици с цел постигане на добро здраве", смята Мария Неделчева.

За финал българският евродепутат изтъкна необходимостта от намирането на баланс между защитата на интересите на потребителите и тези на европейските производители. "Потребителите имат право да знаят точно какво консумират, но това не трябва да води до налагането на правила, които да убият европейските производители. Това е много важно условие за малките и средни предприятия, тъй като те са много по-чувствителни към всяка една промяна, наложена от европейското законодателство", защити тезата си Мария Неделчева и добави в заключение, че е необходимо да бъде приет постигнатия компромисен вариант, независимо, че не съдържа всичките ни първоначални предложения”

Докладът ще бъде гласуван в пленарна зала на 14 декември 2011г.

Пазарът на плодов сок на Европейския съюз представлява 10% от общото потребление на безалкохолни напитки. Производството на плодов сок от концентрат преобладава в сравнение с произведения сок (съответно 87.6% и 12.4%). Плодовете и концентратът от плодов, обикновено са внос (особено портокалов сок), и в по-голямата си част идват от Бразилия (82%) и САЩ. По-малко от 20% от портокаловия сок, консумиран в ЕС, се произвежда на вътрешния пазар (с портокали, идващи от Испания).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.