1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мария Неделчева: Ценовата нестабилност застрашава продоволствената сигурност

Мария Неделчева: Ценовата нестабилност застрашава продоволствената сигурност

Снимка:

Настоящата криза трябва да засили солидарността на международно ниво

Нестабилността на цените, функционирането на световните пазари на селскостопански продукти и въздействието им върху безопасността на храните в страните от Африканския, Тихоокеанския и Карибския басейни (АКТБ) обсъдиха участниците в 23-та сесия на парламентарната асамблея АКТБ-ЕС, която се провежда в Дания.

Активно участие в дебата взе българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева, очертавайки предизвикателствата и начините за справяне със ситуацията.

От 2006 г. насам бяхме свидетели на два периода на рязко покачващи се цени на селскостопански продукти на международните пазари, а вторият, който започна през лятото на 2010 г. все още продължава. За периода от юни до декември 2010 г. цената на зърнените култури се повиши с 57%. Не се бяхме изправяли пред такава ситуация в продължение на повече от 20 години. Това е неприемливо, като се има предвид факта, че до 2050 г. ще трябва да изхранваме 9,2 милиарда души, което означава, че трябва да повишим селскостопанското производство в света със 70%”, алармира Мария Неделчева.

Според нея това кризисно положение не е неизбежно, но първо трябва да се борим срещу феномена на ценовата нестабилност, който задълбочава въздействието от покачването на цените. Нестабилността ще се отрази върху доходите и покупателната способност на гражданите и може да доведе най-уязвимите групи от населението до бедност и глад, като по този начин заплашва продоволствената сигурност, особено на страните от АКТБ.

Мария Неделчева изтъкна необходимостта от включване на всички нива - от местното до глобалното, в борбата срещу нестабилността на цените на селскостопански продукти на световните пазари.

Целия материал за участието на българския евродепутат Мария Неделчева в 23-та сесия на парламентарната асамблея АКТБ-ЕС четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.