1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Машините за вода може да бъдат обхванати от микробиологични зарази

Машините за вода може да бъдат обхванати от микробиологични зарази

За това алармираха от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България

Машините за вода, които станаха част от обзавеждането на почти всеки офис и обществено учреждение, може да бъдат обхванати от микробиологични зарази, ако не се почистват редовно. От диспенсъра пък заразата се излива направо в чашата, което може да доведе до неприятни стомашни разстройства. За това алармираха вчера от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, където подготвят предложения за законови промени, за да се избегне тази опасност.

"Водата е храна и при нея трябва да може да се проследи по цялата верига, където се предлага", обяви Жана Величкова, председател на Управителния съвет на асоциацията. По закона за храните обаче след като галоните влязат в офисите никой не носи отговорност и не се упражнява контрол.

По принцип водите са чисти в самата бутилка, но частите на апарата може да се замърсят от колеги с мръсни ръце. По този начин могат да се пренасят болести като ешерихия коли и други чревни зарази. Това обясни микробиологът д-р Станева от Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. В нейната практика обаче досега не е имало подобен случай на замърсяване. По-сериозните заболявания, които за потенциално опасние, са дизентерия и салмонела, пише в. "Монитор".

От асоциацията пък съветват всички, които разполагат с машини за вода, да спазват договорните си отношение с доставчиците, поддържащи апаратите в хигиенна норма. По този начин се изолира възможността да бъде замърсена водата.

Почистването на апаратите може да става на различен период от време в зависимост от моделите и мястото, на която се намират. В запрашена производствена среда почистването трябва да е много по-често. Разглобяването на машините е лесно и използваните препарати не са скъпи, уточняват от асоциацията. Повечето машини имат нужда на 6 месеца да бъдат прегледани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.