1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Масовите проверки на хранителни продукти ще приключат след Гергьовден

Масовите проверки на хранителни продукти ще приключат след Гергьовден

Снимка:

Тогава ще станат ясни и резултатите дали сме яли некачествени и вредни храни, или не

Масовите проверки на хранителни продукти за празниците, всъщност ще приключат едва след Гергьовден. Това каза пред Нова телевизия директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов. Тогава ще станат ясни и резултатите дали сме яли некачествени и вредни храни, или не.

Днес се очаква да бъде разписан утвърденият стандарт за бял хляб, „Добруджа” и типов, който ще носи наименованието „Хляб за България”. Той ще е с годност до 48 часа. Според рецептата не трябва да се включват консерванти и оцветители, а само брашно, мая, вода и сол. На въпрос дали новият стандарт ще доведе до покачване цената на хляба, Войнов каза: „Ние не сме орган, който влияе на това, но смятам, че няма да бъде драстично висока и ще е достъпна”. По думите му става въпрос за около 10 стотинки различие.

Глобите за тези, които нарушават стандарта за хляба, тръгват от 500 до 10 000 лева и стигат дори до спиране на производството. Размерът ще зависи от степента на нарушението, както и от това дали става въпрос за физическо или юридическо лице.

Предстоят интензивни проверки до 6 май, защото искаме българският потребител да се храни с безопасна храна, категоричен е Войнов. От агенцията вече са конфискували 16 тона пилешки бутчета, контрабандна търговия от Холандия и днес ще излязат пробите ми. При добри резултати ще бъдат дарени в домове за възрастни хора и за деца.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.