Шокиращи разкрития направиха инспектори по храните в супермаркети и месарници
Шокиращи разкрития направиха инспектори по храните в супермаркети и месарници. Заради случаи на измами с конско, което се представя за свинско, проверките са зачестили, а от пробите става ясно, че българинът яде само менте или развалени продукти.
Масово в магазинната мрежа се продава старо, вмирисано и дори развалено месо, което била „освежавано" от търговците с хитри трикове. Маринатата, с която се обливат развалящите се месни продукти е отживелица, защото вече се ползват тайно и с доста по-голям успех специални химически препарати.
Прикриването на лошия мирис и цвят на котлетите, ребърцата, шоловете, крилцата и бутчетата струва само 5 лева за 100 килограма. За целта се използва революционен нов метод, внос директно от Полша. Продуктът представлява химическа смес от вещества за консервиране, които и ресторантьори, и месари наричат „кръв на прах". Когато старото месо се овалва в изкуствената смес, придобива сочен и свеж вид като на току-що разфасовано от кланицата, пише vsekiden.com.
Специфичната миризма на развалено изчезва за секунди и месото ухае прясно. Кръвта на прах ползвали и в някои ресторанти, за да замаскират застояли месни ястия. Рискът от отравяне с такова месо е много голям, предупреждават хранителните експерти и напомнят, че цената на вкисналото месо, поръсено обилно с вносната химия, е почти наполовина по-ниска. Това трябва да е първият ориентир на потребителите.
Нова мода излезе и при производителите на кренвирши. За да ловят окото, те се маскират с опушващ молив. Така продуктът изглежда почти опечен на щанда и не си личи минималното съдържание на месо в него и изобилстващата соя, която е 100% генно модифицирана.