1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Месопреработвателна фирма глобена с над 300 хил. лв

Месопреработвателна фирма глобена с над 300 хил. лв

„Меком” АД, гр. Силистра са предлагали луканка с некоректна информация на етикета

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение от страна на „Меком” АД, гр. Силистра и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 330 560 лв., съобщиха от комисията предаде Агенция "Фокус".

Съществува забрана да се предлагат стоки или услуги, които с външен вид, опаковка, маркировка, наименования или други белези, могат да доведат до заблуда относно произхода, производителя, качеството и други съществени характеристики на стоката или услугата.

В случая Комисията приема, че съществува потенциална възможност за заблуда на потребителите относно разпространяваната луканка с наименование „КАРЛОСКА крепост”. Продуктът наподобява с наименование и дизайн на шрифта друг известен на пазара - КАРЛОВСКА луканка. И при двата водещ елемент са наименованията КАРЛОВСКА и КАРЛОСКА, изписани с главни букви.

КЗК счита, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.
При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание продължителния период на нарушението – повече от 2 години, предходна санкция на ответното дружество за подобно нарушение, както и оказаното съдействие от негова страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.