1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Месото, отгледано в лабораторни условия, ще допринесе в борбата с глобалното затопляне

Месото, отгледано в лабораторни условия, ще допринесе в борбата с глобалното затопляне

Това сочи публикуван доклад на изследователи от Оксфордския и Амстердамския университет

Месото, отгледано в лабораторни условия, ще допринесе в борбата с глобалното затопляне, съобщава в. "Гардиън", цитиран от БТА. Изданието се позовава на публикуван доклад на изследователи от Оксфордския и Амстердамския университет.

Консумацията на месо, отгледано в лабораторни условия, ще бъде еко алтернативата за онези почитатели на месните изделия, които не искат да станат вегетарианци, но същевременно са загрижени за това как храната, която консумират, влияе на околната среда и климата, се заключава в доклада.

Според учените от Оксфорд и Амстердам отглеждането на месо в лабораторни условия вместо добиването му посредством традиционното животновъдство и клане ще бъде източник на много по-малко парникови емисии в атмосферата. Изследователите са уверени, че "изкуственото" месо ще помогне за изхранването на нарастващото население на света и същевременно ще намали вредното въздействие на хората върху околната среда.

Специалистите са установили, че тъкани, отгледани в лабораторни условия, са източник на емисии на парникови газове в атмосферата, които са до 96 процента по-ниски от емисиите, произведени при отглеждането на животни. Отглеждането на месо в лабораторни условия ще изисква между 7 и 45 процента по-малко енергия, отколкото същото количество месо, добито по пътя на конвенционалните животновъдни методи, казват специалистите.

Освен положителното въздействие върху околната среда лабораторното месо може да бъде източник на евтина храна, да подобри благосъстоянието на животните и да намали напрежението върху сектора на животновъдството по света.

Месото и местните протеини са все по-голяма част от хранителните режими на хората по света. Милиони хора от нововъзникващите икономики като Китай и Индия излизат от бедността и могат да си позволят да консумират повече месо. Това създава обаче напрежение върху сектора.

Необходимостта от произвеждането на повече месо е важен фактор за бързото покачване на цените на зърнените култури, за обезлесяването на горите в Амазония, за повишаването на недостига на вода. То поражда и нужда от намирането на нови терени за животновъдните ферми и води до "заграбване на земи", при което страни като Китай купуват ферми в бедни държави, припомнят авторите на доклада за ползите от "изкуственото" месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.