1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Между 95 и 100% от различните видове плодове и зеленчуци, които се отглеждат у нас, са от вносни семена

Между 95 и 100% от различните видове плодове и зеленчуци, които се отглеждат у нас, са от вносни семена

Това показват данните от Националната стратегия за устойчиво развитие на земеделието у нас до 2020 г.

Между 95 и 100% от различните видове плодове и зеленчуци, които се отглеждат у нас, са от вносни семена. Българските сортове са на изчезване и при пшеницата, слънчогледа и царевицата, показват данните от Националната стратегия за устойчиво развитие на земеделието у нас до 2020 г.

Хората са забравили вкуса на родните сортове не само заради масирания внос на зеленчуци и плодове, а и заради използването на чужди семена, се посочва в документа. Ако през 2002 г. цялата реколта от пшеница е идвала от родни сортове, то в момента делът на родните семена е 85 на сто от посевите. Най-драстично е спаднала употребата на родни семена при слънчогледа, където за последните 11 години българските семки са отстъпили с над 70% до 10-15 на сто от всички посеви. Ечемикът и царевицата също са отстъпили на вносните семена. Ако през 2002 г. с нашенски сортове са заемали до 80% от нивите, то в момента едва 40 на сто от посевите са с български разсад, отбелязва "Стандарт".

Подобен е проблемът и в животновъдните ферми. Повечето от овцете, козите и кравите са от вносни породи и генетичният материал за тях е внесен от чужбина. Традиционните български животни пък се превръщат в рядкост, отчитат експертите, подготвили националната стратегия за развитие на земеделието. За да се върне обратно българският домат и традиционният вкус на млякото и месото, те предлагат насърчаване на отглеждането на местни породи чрез увеличаване на възможностите за директни продажби на продуктите от фермер на краен клиент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.