1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Министър Греков ще разпореди пълна проверка, свързана с хормоните в пилешкото месо

Министър Греков ще разпореди пълна проверка, свързана с хормоните в пилешкото месо

Снимка:

Резултатите трябва да станат известни до края на седмицата

Министърът на земеделието Димитър Греков ще разпореди пълна проверка, която да установи има ли хормони в пилешкото месо и трансмазнини в продуктите. Това съобщи той в Пловдив, където участва в откриването на изложбата АГРА 2014, предаде Агенция "Фокус".

Резултатите от проверката трябва да станат известни до края на седмицата. Тя ще обхване всички птицеферми на територията на страната и всички звена от производството до търговската мрежа.

Според Греков досега "не е засичана подобна практика" на българските фермери. Той е "почти убеден", че инжектирането на хормони на растежа в пилешкото месо се прави от чужди производители. Въпреки това, ако се открият подобни практики в местните ферми, те ще бъдат санкционирани, посочи земеделският министър. "Може да се стигне и до закриване на ферми, ако бъдат установени такива нарушения. Пилетата ще бъдат унищожени, за производителите ще има парични глоби", каза Греков.

Проверките ще се извършват от Агенцията по безопасност на храните във всички звена по хранителната верига - от производителите до търговските обекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.