1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Министър Найденов обяви компенсациите и за другите зеленчуци

Министър Найденов обяви компенсациите и за другите зеленчуци

Пакет от 210 млн. евро за подпомагане на производителите ще предложи европейският комисар по земеделието Дачиан Чиолош

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви днес, 10 юни, и другите компенсации за зеленчукопроизводителите, които пострадаха от разпространението на бактерията Ешерихия коли. Те ще получат по 66 ст. за килограм домати, 78 ст./кг за марули, 89 ст./кг за пипер и 60 ст. за килограм тиквички. При краставиците средствата ще бъдат в размер на 48 ст. за килограм.

Пакет от 210 млн. евро за подпомагане на производителите ще предложи следващата седмица европейският комисар по земеделието Дачиан Чиолош. Министър Найденов обясни, че се предвижда ЕС да покрие 50% от референтните за ЕС цени, което означава, че при създалото се положение българските производители може да получат даже повече  пари, отколкото в пазарни условия. Той допълни, че стопаните ще получат 100% от тези цени при изтегляне от магазинната мрежа с документи и 90%, ако негодните зеленчуци са останали на полето. Обезщетение ще се получава в случай, че фермерите докажат с необходимите документи, че са изтеглили продукцията или тя е унищожена, подчерта министър Найденов.

Информацията трябва да се събере до края на месец юни, а парите ще бъдат изплащани от 30 юни до 15 октомври 2011 г. Министърът призова земеделските производители да се сдружават и да реагират навреме.

„Българските зеленчуци наистина са безопасни и няма проблем да се консумират”, подчерта Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.