1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Министър Найденов откри първото у нас специализирано изложение за биохрани

Министър Найденов откри първото у нас специализирано изложение за биохрани

Със създаването на новата Агенция по храните контролът върху биопроизводството ще бъде гарантиран

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри първото по рода си у нас специализирано изложение за биологични храни „Био Еко Експо 2010” в НДК. „Министерството на земеделието и храните прави всичко възможно биологичните продукти да присъстват все повече на пазара и на нашата трапеза”, каза министърът при откриването. Той посочи, че като министър е създал специален отдел за „Биологично земеделие” към дирекция „Растениевъдство” в министерството, за която са настоявали биопроизводителите. Освен това се предприемат законодателни промени, за да могат тези храни да получават по-лесен достъп до пазара. Налагането на биологичното производство също е част от инициативата  на МЗХ за завръщане на традиционния вкус на българските храни.

Министърът изрази съжаление, че България е на челно място в статистиката по заболявания сред страните от ЕС и оцени здравословното хранене като шанс за страната ни да бъде извадена от началото на тази черна листа. Според него, големият проблем идва именно от храненето и затова е необходимо най-вече да бъде приучено младото поколение към здравословен начин на хранене. Точно затова приоритет в неговия мандат са храните. По отношение на контрола върху биопроизводството, министърът посочи, че със създаването на новата Агенция по храните той ще бъде гарантиран.

Министър Найденов беше категоричен, че няма да се откаже от налагането на стандарта „Стара планина” за месните продикти. Той поздрави някои от изложителите, които произвеждат сирене по БДС. Министърът разгледа изложението и опита български биологични продукти като овче сирене, сладка, мед със зелен чай и лимон, орехи. Министърът препоръча на организаторите на изложението то да се провежда по-рано, в края на лятото, например през септември, защото така ще се подчертае изобилието на българските продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.