1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мирослав Найденов: България не може едностранно да забрани вноса на зеленчуци от Испания и Германия

Мирослав Найденов: България не може едностранно да забрани вноса на зеленчуци от Испания и Германия

Снимка:

Продължава да няма яснота за източника на заразяването с ешерихия коли

България не може едностранно да забрани движението на зеленчуци от Испания и Германия. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов преди заседанието на правителството, предаде Агенция „Фокус”. На неформалното заседание на министрите по земеделие вчера, 31 май, въпросът е обсъждан.

Комисията към момента не може да наложи забрана. Нито една страна членка не може еднолично да наложи забрана, това може да стане само с решение на Европейската комисия, каза Найденов. Могат да бъдат иззети определени партиди за проверка, за които има съмнение и евентуално при положителни проби, да бъдат унищожени, но не и изцяло да бъде забранен вносът. Възможно е следващата седмица да има извънреден съвет на министрите по земеделие и да бъде взето подобно решение, но ситуацията, по думите му, е доста динамична. Забрана за внос могат да наложат трети страни и от тази възможност се е възползвала Русия.

"Мистерията продължава, за съжаление и смъртните случаи. Вчера съобщиха за нов смъртен случай, към момента са 15, това е притеснителното", посочи Найденов. Продължава да няма яснота за източника на заразяването с ешерихия коли. Вчера, 31 май, се е провело заседание на Постоянния комитет за защита на потребителите. Продължават да бъдат противоречиви тезите на различните страни. Има съмнение, че е възможно източникът да е в Германия и той да няма нищо общо с испанските краставици. Може да се каже, че за момента краставиците наистина са оневинени, но притеснителното е, че случаите продължават да се роят, а в същото време няма яснота откъде е всъщност първоизточникът, заяви министърът.

Найденов каза, че днес, 1 юни, на пресконференция на Агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите ще бъдат оповестени фирмите, които са влагали количествата вода в провереното пилешко месо.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.