1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мирослав Найденов: ЕК е потвърдила отпускането на 20 млн. лева за свиневъдство и птицевъдство

Мирослав Найденов: ЕК е потвърдила отпускането на 20 млн. лева за свиневъдство и птицевъдство

Снимка:

Това ще позволи да се спре случващото се поскъпване, според министъра

Европейската комисия е потвърдила отпускането на 20 млн. лева за свиневъдство и птицевъдство в България. Това ще позволи по информацията на Националния статистически институт да се спре случващото се поскъпване, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"Още декември тези пари ще влязат по сметките на животновъдите. Вече 100 млн. бяха дадени за говедовъдство и други сектори. Благодарение на тези средства се спря поскъпването на основни хранителни продукти", допълни министърът.

По думите му ще има промоционални цени на някои храни за Коледа. "Инициативата вече стартира. Големи вериги обявяват промоциите в страниците на печатни издания", каза министърът, но добави, че няма как изцяло да се противодейства на инфлацията.

Все пак, "ако не се взимат мерки, е още по-лошо - опитваме се да не следваме събитията, а да правим живота на хората по-лек, основната цел са социално слабите, безработните, пенсионерите, хората в неравностойно положение", подчерта Найденов.

За предстоящия ски сезон на Витоша земеделският министър увери, че такъв ще има, но той "няма да е прекрасен", като причината е блокирането на промените в Закона за горите. "Не се случиха намеренията за съвременен ски център на километри от столицата заради блокадата на промените в закона. Тези писти са отдадени на концесионера за този сезон, но не са подновени, над 40-годишни са. Инвеститорът нищо няма да направи при този закон. Ще има сезон, но със старите писти и съоръжения, дано да няма инциденти", добави той.

Найденов съобщи, че днес ще присъства на среща между астрономите от обсерваторията "Рожен" с министъра, на която ще се мисли как да бъде подпомогнато финансово съоръжението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.