1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мирослав Найденов: Експертната група за следене на цените на храните няма да бъде репресивен орган

Мирослав Найденов: Експертната група за следене на цените на храните няма да бъде репресивен орган

Снимка:

Широкият формат на работната група ще гарантира, че няма да има „война” срещу определени търговци

Експертната група за следене на цените на храните няма да бъде репресивен орган. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус” . Министърът заяви, че експертите ще кажат какво е „нормално” в ценообразуването, но според него „ненормално” е да има 300% надценка по веригата.

Търговецът няма да бъде санкциониран, че е увеличил цените в такъв размер, а ще бъде показано – как се формира тази цена, стана ясно от думите на Найденов. Групата ще осъществява мониторинг на цените по цялата верига – производител-преработвател-търговец и ще бъде създадена в рамките на съществуващата администрация и на наличните бюджети.

Още днес започва работата и по структурирането й, и по създаването на специализирания интернет-сайт. Разбира се, ще подпомага в дейността Националната агенция за приходите, Икономическа полиция, Агенцията по безопасност на храни при техните действия, подавайки им и сигнали, ще иска обяснения от тези участници във веригата при констатирани деформации и отклонения от нормалните нива на формиране на цените, ще осъществява контакти, ще ползва опита на подобни структури от държави от ЕС, каза Найденов. Той посочи, че такъв орган работи във Франция със специален закон от януари, а от близо две години – в Испания. По никакъв начин няма да излизаме от рамките на пазарната икономика и от рамките на лоялната конкуренция.

Найденов заяви, че широкият формат на работната група – представители на различни министерства, неправителствени организации и т.н. – ще гарантира, че няма да има „война” срещу определени търговци.

По данни на Асоциацията на месопреработвателите, месните продукти, произведени по стандарта „Стара планина” заемат дял от около 17% от пазара. Министърът каза, че продуктите са по-скъпи и това е причина част от потребителите да не ги купуват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.