1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мирослав Найденов: Глобите на Агенцията по храните са респектиращи, но не са достатъчни

Мирослав Найденов: Глобите на Агенцията по храните са респектиращи, но не са достатъчни

Снимка:

Санкциите не бъркат в джоба на потребителя, а правят по-дисциплинирани производителите

"След една година работа на Агенцията по храните установихме, че глобите са респектиращи, но не са достатъчни. Затова трябва да са драконовски". Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред БНТ.

"Това, което откриваме в кухните на най-лъскавите ресторанти, в кухните на детските градини - храни с неизвестен произход или с изтекъл срок на годност, също и в курортите, това може да ни развали почивката или да развали имиджа на България", аргументира се министърът. Заяви, че глобите ще бъдат вдигнати "примерно от 500 лв. на 10 хиляди лева" и допълни, че не трябва да има критика към тази инициатива.

На въпроса ще успее ли агенцията да събира тези глоби, отговори: "Естествено, има процедури, има институции, които събират глобите".

Така министърът коментира информацията, публикувана във в. "Сега" за подготвяни промени в закона за храните. Предвижда се всеки, който използва добавки, ароматизанти или разтворители, които не са разрешени или са значително по-високи от определените, да бъде наказван с до 1500 лв., вместо с досегашните до 500 лв. Глобата скача до 2500 лв., ако нарушението е извършено повторно. Три пъти се увеличава и санкцията за нарушения, свързани с рекламата и поставянето на етикети на храните. Те ще се наказват с до 3000 лв., вместо досегашните до 1000 лв. Който произвежда или търгува храни в нерегистриран обект, ще се наказва с до 10 000 лв. в зависимост от това дали нарушението е извършено за първи път. Досегашната санкция за подобно провинение, предвидена от Закона за храните, бе до 4500 лв.

Няма обаче статистика каква част от наложените глоби реално се събират от Агенцията по храните, нито анализ доколко това е повишило качеството на продаваните храни, отбелязва изданието.

Пред БНТ министър Найденов съобщи още, че ще бъде въведена още една забрана за продуктите, които съдържат палмово масло вместо мляко.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.