1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мирослав Найденов: Това, което ще сложим на коледната трапеза, ще бъде по-евтино от преди месец

Мирослав Найденов: Това, което ще сложим на коледната трапеза, ще бъде по-евтино от преди месец

Снимка:

Нека тази Коледа хората да бъдат спокойни - тя ще бъде достъпна, изтъкна земеделският министър

Това, което ще сложим на коледната трапеза, ще бъде по-евтино от преди месец, заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV. Той уточни, че свинското и пилешкото месо са поевтинели с 10%. Намелени са цените и на някои други основни продукти.

Найденов подчерта, че дълги месеци води битка срещу добавянето на соя в колбасите, налагайки стандарти. „Соята замества месото и затова създадохме стандарта „Стара Планина", припомни министърът на земеделието и храните. Той обясни, че като цяло използването на заместители е разрешено, но ако соята преобладава, продуктът не трябва да се казва кренвирши, а соеви пръчици например. „Ако хората искат месни продукти без соя, да си купуват "Стара планина". Цената също е ориентир. Истинските продукти от месо са 3-4 пъти по-скъпи от другите", добави той.

„Какво ли не опитват производителите за месото. Когато се купи пиле килограм и половина и след сготвянето излиза 800 грама, това е заради солевите разтвори", изтъкна Найденов и добави, че във връзка с това от януари влиза забрана за повече от 4.3% водно съдържание в месото, за да не могат производителите да инжектират.

Министърът на земеделието подчерта, че наредбата на МЗХ от 1 януари 2013 г. касае и млечните продукти - те ще съдържат само животински съставки и няма да се влагат палмови и други растителни масла. В случай, че има такива съставки - производителите ще трябва да изписват имитиращия продукт.

Запитан дали в пилешкото месо има растежни хормони, Найденов посочи, че в България и ЕС това е категорично забранено. Въпреки това обаче е разрешено да се внася такова месо в страната ни, затова министърът препоръча да се предпочита българското месо, защото то е много по-качествено и вкусно от вносното.

Нека тази Коледа хората да бъдат спокойни - тя ще бъде безопасна, а по отношение на основните продукти, които слагаме на масата, тя ще бъде достъпна, изтъкна в заключение министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.