1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мирослав Найденов: В рецептурниците за детските заведения продуктите трябва да са качествени

Мирослав Найденов: В рецептурниците за детските заведения продуктите трябва да са качествени

Снимка:

Ще бъде изготвена наредба за специфични изисквания по отношение на храните

Министерството направи проверки в кухните в детските градини. По отношение на хигиената, на съхранението, на произхода на продуктите няма нарушение. Не е ясно обаче с какво се изпълняват рецептурниците в детските заведения. Искаме в тях продуктите, които влизат, да бъдат качествени – сиренето да е от мляко, колбасът да е от месо. Това каза пред bTV министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Ще бъде изготвена наредба за специфични изисквания по отношение на храните, тя ще бъде готова до един месец и от новата учебна година ще започне да действа. Средно между 8 и 10% ще бъде повишението на един храноден, ако продуктите, включени в детското меню, са качествени. Министърът заяви, че няма да има повишение на таксите за детските градини заради качеството на продуктите. Това обаче ще стане чрез оптимизация на доставките.

В момента доставката на храните към детските заведения става чрез търговец на едро, който снабдява всичко, но надценката му е повече от 10%. Ако се разреши доставка по лотове - всички продукти да се доставят от производител, цената ще падне и разликата от 7-10%, която ще се получи при използването на качествени продукти за приготвянето на  детската храна, ще бъде компенсирана. От звеното трябва да се махне доставчикът, заяви Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.