1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мобилно приложение ще предоставя информация за съдържанието на продукта

Мобилно приложение ще предоставя информация за съдържанието на продукта

Това ще стане възможно от началото на следващата година

Мобилно приложение дава информация на потребителите за произхода, състава, качеството и производителя на стоката. Приложението вече е в действие и разчита баркода, който съдържа много повече информация от всичко, което е описано на етикета. Целта е недопускане на пазара на некачествени и опасни стоки.

В момента при сканирането на баркода не се дава информация за съдържанието на продукта. Това ще стане възможно от началото на следващата година, когато европейска директива ще ни задължи да обявяваме тази информация заедно със страната на произход и фирмата производител.

"Нашата идея е това приложение в бъдеще да бъде развито и да предоставя информация, която не е или не може да бъде отбелязана на опаковката като състав, алергени, консерванти, съдържание на захари и дали е възможно да се консумира от диабетици. Дори има идея да се дават и препоръки за приготвяне", казва главният секретар на Организацията по международните стандарти GS1 у нас Христо Содев, цитиран ат БНР.

Освен за потребителите приложението може да бъде полезно и за търговските вериги, като предоставя лесен и достъпен начин за проверка на легитимността на баркодовете преди стоката да излезе на пазара. Защото не са изключение случаите, в които производители поставят фалшиви баркодове, за да избегнат регистрация.

Очакванията са приложението да предизвика и лоялна конкуренция между търговците.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.