1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Молдовска студентка представя България на кулинарно състезание в Испания

Молдовска студентка представя България на кулинарно състезание в Испания

Всяка година състезанието събира над 60 професионални шеф-готвачи

Анна Павлова от Молдова, възпитаничка на единствената в страната ни и на Балканския полуостров Кулинарна академия, която се намира в Добрич, представя България на кулинарно състезание в Испания. Това съобщи Мария Полименова, директор на академията, предаде радио “Фокус”.

Международният студентски тапас шампионат се провежда в град Валядолид, а възпитаник на Кулинарната академия за втори път достига финалите. Състезанието е в рамките на испанското тапас национално състезание за професионалисти. Всяка година то събира над 60 професионални шеф-готвачи във Валядолид. Историческият град е разположен на 160 км северно от столицата на Испания – Мадрид и е център на автономната област Кастилия и Леон.

В студентската секция на състезанието вземат участие над 100 акредитирани училища от цял свят, 15 от които достигат до финала, който тази година започна на 7 ноември и продължава до днес. Тапас рецептата на Анна Павлова за финалния кръг включва риба треска, зелени чушки и шафран. Анна представя училището и страната ни заедно с преподавателя в академията шеф Едуардо Кортес от Мексико. Кулинарна академия е единственото кулинарно училище, представено на състезанието от цяла Източна Европа. Целта на годишния международен студентски тапас шампионат е да представи кулинарния талант на участниците на индивидуален принцип и е открит за всички международни училища в сферата на кулинарните изкуства по света.

Всеки студент трябва да приготви тапас (мезе), вдъхновен от кулинарната култура на собствената си страна, но съчетано с типичната испанска традиция за това предястие, както и да подготви есе, описващо вдъхновението за рецептата. За Анна Павлова, която е в своя 3-ти семестър на обучение в България, задачата е още по-трудна, защото тя идва от Молдова и рецептата й е своеобразно съчетание не само на българската, но и на молдовската култура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.