1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. МЗХ и БАБХ предприемат мерки по отношение на хранителните добавки

МЗХ и БАБХ предприемат мерки по отношение на хранителните добавки

Проверките ще обхванат съответствието на регистрираните обекти със законовите изисквания

Българска агенция по безопасност на храните започва от днес масирани проверки в производствени предприятия и обекти за търговия на едро и дребно с хранителни добавки, съобщиха от агенцията.

Нарастващите проблеми и необходимостта на потребителите от гарантиране на техните интереси и най-вече – на здравето им, наложиха предприемането на спешни и решителни мерки в тяхна защита. МЗХ и БАБХ предприемат мерки по отношение на хранителните добавки, с цел стриктно прилагане на нашето законодателство и в съответствие с наложилата се в Европейския съюз практика.

За разрешаването на тези проблеми БАБХ стартира от 30 януари извършването на засилени проверки на производителите, доставчиците и търговците на хранителни добавки. Проверките ще обхванат съответствието на регистрираните обекти със законовите изисквания по отношение на: съответствие на сграден фонд и оборудване, въведени системи за самоконтрол, технологична документация, състав, и най-вече – етикетирането, с оглед избягване приписването на хранителните добавки на свойства да предпазват, лекуват и излекуват от болести при човека.

"Хранителни добавки" са храни, предназначени да допълнят нормалната диета и които представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, използвани самостоятелно или в комбинация, които се пускат на пазара в дозирани форми, като капсули, таблетки, хапчета и други подобни, на прах, ампули с течност и други подобни течни или прахообразни форми, предназначени да бъдат приемани в предварително дозирани малки количества.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.