1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. МЗХ организира обучение по прилагането на уеб-базираната система iRASFF

МЗХ организира обучение по прилагането на уеб-базираната система iRASFF

Благодарение на нея много от рисковете за безопасността на храните са били предотвратени, преди да нанесат вреда на потребителите

Днес, 6 декември 2011 г., от 14.00 часа, ще се открие организираното от Министерство на земеделието и храните тридневно обучение (6-8.12.2011 г.) на служителите,  отговарящи за функционирането на Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи (RASFF) в Република България. Обучението има за цел да се повишат знанията и компетентностите на служителите по прилагането на уеб-базираната система iRASFF, която работи в реално време. Република България е пълноправен член на RASFF от присъединяването ни към ЕС – 1.07.2007 г., а от 1.11.2011 г. стартира работата и по новата система.

В обучението, лектори на което ще бъдат експертите от Националната контактна точка, която съгласно чл. 30б от Закона за храните е разположена в Министерство на земеделието и храните, дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните”, ще вземат участие Компетентните контактни точки в Министерство на здравеопазването – отговорно за натурални минерални, изворни и трапезни води, Българската агенция по безопасност на храните – отговорна за храните, фуражите и материалите, предназначени за контакт с храните, Изпълнителната агенция по лозата и виното – отговорна за вината и Комисията за защита на потребителите – отговорна за алкохолните напитки, както и всички Регионални контактни точки от всичките 28 областни дирекции на Българската агенция по безопасност на храните – отговарящи за функционирането на системата в секторите храни, материали, предназначени за контакт с храните, фуражи и граничен контрол.

Системата за бързо съобщаване (RASFF) е инструмент, който позволява бърз и ефективен обмен на информация между държавите членки и Комисията, тогава когато рисковете за човешкото здраве, са констатирани в хранителната и фуражна верига. Всички членове на RASFF (27-те държави членки на ЕС), Комисията, Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ), Европейското икономическо пространство, Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Швейцария) осигуряват обслужване на системата 24 часа в денонощието/7 дни в седмицата, с което гарантират, че спешните нотификации са изпратени, получени и отговорите по тях са изпратени във възможно най-кратък срок и без излишна забава.

Благодарение на RASFF, много от рисковете за безопасността на храните са били предотвратени, преди те да могат да нанесат вреда на потребителите. Това го доказаха и последните кризи – диоксиновата криза в Германия и кризата с Е. коли, произвеждаща шига токсин, когато информацията се разпространяваше незабавно и позволи на компетентните органи да предприемат адекватни мерки и действия. По време на тази криза, служителите в България които отговарят за функционирането на системата доказаха, че могат да работят денонощно с единствената цел да се защити здравето на консуматора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.