1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. МЗХ планира да зъдължи хотелите, които обслужват детски групи, да използват само продукти по утвърдените стандарти

МЗХ планира да зъдължи хотелите, които обслужват детски групи, да използват само продукти по утвърдените стандарти

Промяната е мотивирана със зачестилите случаи на хранителни отравяния

Министерството на земеделието планира да промени наредбите така, че да задължи хотелите, които обслужват детски групи, да използват само продукти по утвърдените стандарти, съобщи Капитал daily. 

Изданието припомня, че от миналата година това изискване важи за училищните столове и за детските градини. Сега намерението е то да бъде приложено и към хотелите, които приемат детски и ученически организирани групи. Промяната е мотивирана със зачестилите случаи на хранителни отравяния. Ако разпоредбата бъде приета, месните продукти ще трябва да бъдат по браншовия стандарт "Стара планина", а млечните - по БДС. 

Данните към момента показват, че сравнително голям брой месопреработвателни фирми имат лиценз за производство по стандарт "Стара планина" - 95 по данни на агенцията по храните. При млечните продукти обаче ситуацията е доста по-различна. Основно заради дългите процедури по кандидатстване данните от компаниите показват, че например няма одобрена фирма, която да произвежда кашкавал по стандарт, а за сирене те са едва пет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.