1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. На този Великден ще купуваме агнешко месо от 12 лева нагоре

На този Великден ще купуваме агнешко месо от 12 лева нагоре

Снимка:

Такава е цената в повечето вериги

На този Великден ще купуваме агнешко месо от 12 лева нагоре. Такава е цената в повечето вериги. Цената на живо тегло е 4 - 6 лв. за килограм, предаде bTV. В магазините започва от 12 лева. Оскъпяването е в пъти. Проблемът е, че в София, Варна, Пловдив и други големи градове, агнешкото във фермите е било капарирано месеци по-рано от големи прекупвачи, магазини, дори от приятели на фермерите. Сега на практика агнета за продан почти няма.

Вкусното агне преди всичко трябва да бъде отгледано по естествен път. Великденското агне трябва да е около 20 килограма и да е т.нар. млечно агне - натрупало тегло преди всичко от майчиното мляко.

По пътя от кошарата до витрината, агнешкото минава през няколко ръце и разбира се, всеки си слага печалбата. Така стигаме до цени от 13,50 лв. за агнешка плешка 15,50 лв. за агнешки бут. На витрината пише "Произход България" и според търговци от 13 до 15 лв. е справедливата цена за българско агнешко месо в магазина.

В кошарата агнетата са поне наполовина по-евтини, но проблемът е друг. Хубави български агнета трудно стигат до магазина, просто защото са в малки количества.

Да си купиш агне от фермата или магазина си има своите "за" и "против". В кошарата виждаш какво купуваш, но не знаеш как е гледано. В магазина поне се предполага, че за всеки килограм месо има документ, че то е безопасно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.