1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Наблюдава се леко покачване на средната цена на едро на яйцата

Наблюдава се леко покачване на средната цена на едро на яйцата

Единствено в Смолян данните сочат понижаване на цените

През периода 7-14.12.2011 г. се наблюдава леко покачване на средната за страната цена на едро на яйца, както и на тази на яйца от размер M, предлагани в големите търговски вериги (ГТВ), съобщават от Министерство на земеделието и храните.

За периода на наблюдение цените на едро на яйца - размер М са в диапазона от 0,16 лв./бр. до 0,22 лв./бр. Най-ниски цени се отчитат в Бургас и Ямбол, а най-високи – в Ловеч, Монтана и Разград. По-скъпо тази седмица яйца се продават по борсите в осем областни града, като най-съществен ръст е отчетен в Благоевград и Русе (с по 0,02 лв./бр.). Единствено в Смолян данните сочат поевтиняване на цените - с 0,01 лв./бр.

Цените на дребно на яйца - размер М, предлагани в ГТВ са в границите от 0,22 лв./бр. до 0,25 лв./бр., като са най-високи в Кюстендил, Разград и Силистра, а най-ниски в Кърджали и Шумен. Поскъпване с 0,01-0,02 лв./бр. е регистрирано в единадесет области, а понижение с 0,01 лв./бр. – в пет.

В ГТВ цените на яйца – размер L са в интервала от 0,23 лв./бр. (Стара Загора) до 0,28 лв./бр. (Разград и Силистра). Намаление се отчита в седем области, като най-значително то е във Видин – с 0,02 лв./бр., а увеличение в пет – с от 0,01 лв./бр. до 0,03 лв./бр. (Шумен).

Предлагането на яйца-размер М в по-малките търговски обекти (ДТО) е в ценовия диапазон от 0,21 лв./бр. до 0,25 лв./бр. Най-ниската стойност е регистрирана в Кърджали, Шумен и Хасково, а най-високата във Враца и Монтана. Повишение се наблюдава в шест области, като най-голямо то е в Добрич – с 0,02 лв./бр., а понижение единствено във Видин – с 0,01 лв./бр.

В ДТО цените на яйца - размер L варират от 0,22 лв./бр. до 0,28 лв./бр., съответно в Хасково и Бургас. Увеличение на цените - с 0,01 лв./бр. е отчетено в Пазарджик и Пловдив, а понижение единствено във Видин – с 0,01 лв./бр.

В по-голяма част от страната предлагането на яйца и от двата размера в големите супермаркети е на по-високи цени от тези в по-малките търговски обекти.

Маржът между цената на едро на яйца, размер М и тези на дребно в ГТВ достига до 0,08 лв./бр. в Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.