1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Наблюдава се леко понижение на средните цени на бялата кристална захар

Наблюдава се леко понижение на средните цени на бялата кристална захар

На тържищата в различните областни центрове продуктът се търгува на цени от 1,38 лв./кг до 2,05 лв./кг

През периода 22 – 29 януари 2014 г. се наблюдава леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на бяла кристална захар в страната спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на захарта намалява с 0,6% на седмична база до 1,70 лв./кг. На тържищата в различните областни центрове продуктът се търгува на цени от 1,38 лв./кг до 2,05 лв./кг, съответно в Добрич и Разград. В десет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените, в рамките на 0,6 – 6,3%, най-чувствително във Враца и Благоевград. Поскъпване на захарта спрямо предходния седмичен период се наблюдава в пет области – от 1,2% в Плевен до 4,2% във Велико Търново. 

През изтеклата седмица средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,88 лв./кг, с 1,6% по-ниска на седмична база. В тези обекти цените на захарта варират от 1,67 лв./кг (Хасково) до 1,99 лв./кг (Перник). Седмично понижение на стойностите се регистрира в големите супермаркети в десет от областите, предимно в рамките на 2,6 – 4,1%, а в София и Перник и по-чувствително - съответно с 8,8% и 9,5%. Повишение на цените се наблюдава единствено в Добрич – с 6,8%. 

При предлагането на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) се отчита намаление на средната стойност за страната с 0,5% спрямо предходния седмичен период, до 2,03 лв./кг. Цените по области са в границите от 1,80 лв./кг (Хасково) до 2,29 лв./кг (Перник). Седмични ценови изменения се регистрират в седем от областите, като при всичките е налице поевтиняване на захарта, в рамките на 0,4 – 4,6% (София). 

През наблюдавания период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,15 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като във Враца разликата достига до 0,31 лв./кг. В областите Варна и Русе цените на захарта в по-малките магазини са с 0,02 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,18 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,33 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава в Добрич – 0,51 лв./кг за ГТВ и 0,55 лв./кг за ДТО. В областите Разград, Велико Търново и Шумен цените на дребно в ГТВ (а в Разград и в ДТО) са с до 0,18 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Към края на месец януари 2014 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната отбелязват леко понижение спрямо нивата отпреди един месец, съответно с 4,6% и 2,1%. По области, месечните отклонения на цените на пазара на едро са в интервала от -16,7% (Варна) до +5,8% (Велико Търново). При търговията със захар на дребно измененията са в по-тесните граници от –7,7% (София) до -0,8% (Ловеч).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.